Pregătirea și transmiterea unui fişier pentru print

Fișierul pentru tipar este elementul cheie, fără de care nu se poate obține un material de calitate, indiferent de utilajul pe care se tipărește. Este foarte important să țineți cont de informațiile pe care vi le punem cu drag la dispoziție, pentru a vă bucura în final de rezultatul așteptat.

Fișierele, împreună cu toate informațiile referitoare la o comandă, cât și datele de facturare (pentru prima comandă) și/sau datele de livrare  prin curier, trebuie comunicate într-un singur e-mail.

Este de preferat să trimiteți fișierele în format PDF, cel mai accesibil și utilizat format pentru tipar.

1. Fișier de vizualizare la dimensiunea finită (formatul finit)

În vederea tipăririi unui material, solicitați graficianului dumneavoastră varianta pentru tipar! Nu se trimite la tipar fișierul pentru vizualizare (la dimensiunea finită) sau cel conceput pentru apariții web.

Fisier print

2. Fișier brut pentru tipar, care conține margine de tăiere.

Dimensiunea brută (pentru tipar) a fișierului pdf, este formată din dimensiunea finită, la care s-a adăugat (de jur împrejur, pe fiecare latură) o margine de tăiere de 3 – 5 mm (bleed). În zona cuprinsă de marginea de tăiere, se vor continua elementele grafice care ajung pe linia de tăiere și din care se va tăia pentru aducerea materialului la dimensiunea finită. Astfel de elemente grafice pot fi: linii, fonte (fundal de altă culoare decât hârtia pe care se tipărește), părți din imagine, care se vor putea tăia, etc.

Fisier print

3. Fișier brut pentru tipar, care conține marginea de tăiere și reprezentarea zonei de siguranță 

Elementele grafice care trebuie să rămână după tăierea la finit, vor fi dispuse la o distanţă de aproximativ 3 – 5 mm în interiorul delimitat de dimensiunea finită. Această zonă poartă denumirea de zonă de siguranţă și nu va conţine elementele grafice care dorim să ramână neatinse după tăierea la finit, cum ar fi: logo, text, părți din imagine care nu dorim să fie tăiate (cap, mână sau alt element esențial pentru dumneavoastră) etc.

Fisier print

Atât marginea de tăiere cât și zona de siguranță sunt elemente specifice materialului brut trimis în vederea tipăririi, esențiale pentru combaterea abaterile tehnologice, inevitabile altfel. Fără a ține cont de acestea, nu vom putea obține un material tipărit de calitate.

4.Conţinutul fişierului 

 • Imaginile bitmap vor fi în format CMYK la rezoluţia de 300 dpi;

CMYK

 

 

 

 

 

 

 • Fonturile grafice (de ex.logo) trebuie obligatoriu să fie convertite în grafică de tip vectorial (curbe, outlines), iar fonturile de bază (texte normale, beletristică) să fie integrate în pdf (Embedded);
 • Fișierul pentru tipar se trimite neimpozat (nemontat);
 • Fișierul pentru tipar nu trebuie să conţină semne tipografice (semne sau linii de tăiere, crops-uri, color bar-uri, semne de potrivire, contur de ștanță etc). Pentru reprezentarea lucrărilor complexe, trimiteți un alt fișier de vizualizare și/sau exemplificare;
 • Dacă fişierul conţine mai multe pagini (set de file, broşură, carte, catalog, revistă etc), acestea trebuie trimise pagină cu pagină, în ordinea lor, nemontate. Documentul va fi montat (impozat) automat, înainte de printare, de programul de impoziţie al RIP-ului .
 • Dacă materialul tipărit trebuie să conțină pagini albe, netipărite, acestea trebuie incluse și în fișierul pregătit pentru tipar.
 • Coperta se trimite într-un fișier separat și denumit ca atare.

5. Fișier editabil 

În funcție de programul utilizat, fișierul trimis pentru tipar trebuie să prezinte următoarele specificații tehnice:

 • .cdr – Corel Draw – să fie salvat prin funcţia “Prepare for service bureau”sau “Collect for output” unde să includă .pdf, .cdr, fonturi, listă fonturi. Să nu conţină obiecte gen OLE – inserate cu ajutorul funcţiei copy/paste dintr-o altă aplicaţie.
 • .ai – Adobe Illustrator – Fonturi convertite cu funcţia “Create outline” Shift+Ctrl+O sau transmise împreună cu fişierul
 • .eps (Encapsuled PostScript) – generat cu Adobe Illustrator
 • .psd – Adobe Photoshop – setat la 300 dpi în mod CMYK
 • .indd – Adobe Indesign – salvat prin funcţia “Package” Alt+Shit+Ctrl+P
 • .tiff – generat fără compresie
 • .jpg – generat la calitate maximă

Pentru prelucrarea şi procesarea fişierelor editabile, se va percepe o taxă suplimentară pentru DTP (Desk Top Publisher). Excepţie fac fişierele gata de print, care trebuiesc doar salvate ca PDF, fără a li se aduce modificări, cum ar fi: – adăugarea marginii de tăiere (bleed), mutarea unor elemente din zona de siguranţă, modificarea textelor, modificarea imaginilor, etc.

Profilul setat pe utilajele noastre de tipar este EUROSCALE ISO COATED V2, folosit în general pentru Europa. Dacă ați utilizat alt profil de culoare, aveți responsabilitatea comunicării acestuia odată cu transmiterea fișierului în vederea tipăririi.

6. Transmiterea fișierelor

Fişierele ne pot parveni prin sau pe:

 • Internet – e-mail, ftp, site-uri specializate în transferul fişierelor
 • CD – DVD
 • HDD extern
 • Memorii flash – USB

Dacă fișierul este mai mare de 25 MB sau peste limita acceptată de serverul dvs.de e-mail pentru a putea fi atașat, utilizați site-urile specializate pentru transferul de fișiere, copiind link-ul de descărcare în corpul aceluiași e-mail cu informațiile despre comandă. Toate informațiile referitoare la o comandă, inclusiv fișierul, datele de facturare (pentru prima comandă) și/sau datele de livrare  prin curier, trebuie comunicate într-un singur e-mail.

Un fişier corect pregătit pentru tipar înseamnă pentru dumneavoastră costuri mai mici, timp mai mic de așteptare în execuția lucrării și un material rezultat de calitate.

Dacă cele prezentate mai sus nu răspund întrebărilor dumneavoastră, vă rugăm să ne contactaţi!

Vedeți aici ce promoții avem!

Despre formatele (dimensiunile) standard de tipar(citeşte articol )

Despre tipurile de suport și dimensiunile pe care tipărim (citește articol)