Termeni precum tipografie digitală şi tipografie offset sunt relativ necunoscuţi pentru multă lume. În cele ce urmează vom evidenţia diferenţele dintre cele două metode de tipar, precum şi avantajele sau dezavantajele fiecăreia dintre ele.

Ce înseamnă „tipografie digitală” ?

Tiparul digital a evoluat permanent de la apariţia în anii ’60 a primelor copiatoare analogice, până la utilajele complexe de producţie din zilele noastre. Principiul de funcționare a maşinilor de tipar digital constă în reproducerea unor informaţii digitale direct pe un mediu de tipărire, fără a necesita realizarea unor matriţe. Cele mai utilizate tehnologii de tipar digital sunt laser şi inkjet. Tiparul digital este rentabil pentru tiraje mici şi medii, care necesită un termen foarte scurt de execuţie.

Avantajele unei tipografii digitale în comparaţie cu o tipografie offset sunt:

  • Se poate tipări cu date variabile preluate dintr-o bază de date;
  • Doua coli consecutive pot avea conţinut total diferit (exemplu: cărţile, broşurile şi revistele nu necesită operaţia suplimentară de adunare);
  • Viteză mare de execuţie; tipărirea lucrării poate începe în câteva minute de la primirea fişierelor;
  • Se poate tipări un singur exemplar înainte de execuţia întregii lucrări;
  • Comanda minimă poate fi de o singură bucată;
  • Costul foarte avantajos pentru tiraje mici;
  • Tipărirea se poate comanda şi executa on-line.

Principalii producători de echipamente de tipar digital sunt: Konica Minolta, Xerox, Kodak, Canon, HP, Xeikon etc.

Ce inseamnă „tipografie offset” ?

Tipărirea offset este procedeul prin care imaginea este transferată pe suportul de tipărire cu ajutorul unui cilindru intermediar, care preia cerneala de pe placa tipografică şi o transferă pe suport. În cazul tiparului offset, durata pregătirii pentru tipărire este mai mare deoarece necesită operaţiuni adiţionale ca: realizarea filmelor şi a matriţelor (plăcilor), curăţarea şi calibrarea presei. La tiparul digital, demararea imprimării se face în timp foarte scurt nefiind necesare pregătiri suplimentare.

Avantaje unei tipografii offset faţă de o tipografie digitală:

  • Costurile se reduc substanţial odată cu creşterea tirajului
  • Se poate tipări în formate mari
  • Se pot folosi uşor culori spot şi Pantone

Tipografie digitală sau offset?

Alegerea metodei potrivite se face în funcţie de proiectul de tipar şi de caracteristicile acestuia. În continuare vă vom prezenta câţiva indicatori care vă pot ghida către alegerea soluţiei potrivite.

Alegeţi metoda adecvată de tipărire pentru a vă atinge obiectivele în cel mai eficient mod!